maanantai 26. helmikuuta 2018

Varhaiskasvatus ja sosiaalinen media

Jo taaperoikäiset käyttävät tablettitietokoneita ja kännyköitä, siksi jokaisen kasvattajan on pysyttävä kärryillä siitä, miten lapset käyttävät mediaa, millaisten mediatuotteiden ympäröimänä he kasvavat ja miten kasvattaja voi tukea lasten turvallista median käyttöä.

Tämä blogi-artikkelini esittelee lyhyesti vuonna 2008 julkaistua ilmaista materiaalipakettia nimeltä "Mediakasvatus varhaiskasvatuksessa" (ohessa linkki materiaalin pdf-tiedostoon). Materiaalin iästä ei tässä tapauksessa ole haittaa. Tietotekniikka toki muuttuu jatkuvasti, mutta mediaan suhtautumisen ei tarvitse. "Mediakasvatuksen osatekijöiden hallintaa harjoitellaan läpi lapsuuden ja nuoruuden", toteavat tekijät (s. 8). Itse lisäisin vielä, että harjoittelusta hyötyvät aikuisetkin ikään katsomatta (enkä nyt tässä yhteydessä ala paasata valeuutisista).

Lähde: Mediakasvatus varhaiskasvatuksessa (s. 8)


Mediakasvatuksen keskeinen tavoite on kriittinen medialukutaito, joka saavutetaan mediataitoja harjoittelmalla. "Kriittinen medialukutaito tarkoittaa kykyä analysoida, tulkita, luoda, ilmaista, osallistua, kyseenalaistaa ja käyttää mediaa valikoiden omiin ja yhteisiin tarpeisiin." (s. 9). 

Varhaiskasvatusikäisten mediakasvatuksen tavoite on antaa lapsille valmiuksia mediataitoisiksi kansalaisiksi kasvamiseen. Tavoite vaatii, että varhaiskasvatuksen ammattilaiset pohtivat mm. sitä, 
  • mikä on oman työyhteisön näkemys pienten lasten mediankäytöstä ja mediakasvatuksesta?
  • miten mediakasvatus toteutuu meillä jo?
  • kuinka paljon tiedämme lasta osallistavasta mediakasvatuksesta?
  • millaista ohjatun mediakasvatuksen tulisi olla?
Mediakasvatusta voi toteuttaa varhaiskasvatuksessa tavoitteellisesti osana muuta toimintaa. Toiminnan suunnittelussa tulee huomioida mm. se, että
  • toiminnan painopisteenä on vuorovaikutus: mediasisällöistä puhuminen, niiden herättämien tunteiden käsittely, kokemusten ja ajatusten jakaminen.
  • itse tehdyt mediaesitykset edesauttavat oman ja median toiminnan ymmärtämistä.
  • lapsia tulee suojella liian haastavilta mediakokemuksilta.
Materiaalipaketin tekijät muistuttavat, ettei pelkkä teknisten välineiden käyttäminen ei ole laadukkaan mediakasvatuksen tae. (s. 15). Tämä on erinomaisen tärkeä muistus. Joskus vaikuttaa siltä, että medialoikka on suoritettu jo sillä kun luokkaan tuodaan pino tablettitietokoneita. Toki jokainen osaa liu'uttaa sormeaan pitkin näytön pintaa, mutta voidaanko väittää, että mediataidot olisivat silloin hallussa? Osaavathan tämän taidon kissatkin. 


(Kirjoitti Mimi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

ESKO-materiaali esikoulun ja koulun nivellysvaiheeseen

ESKO-tehtävät ovat Opetushallituksen ja Turun yliopiston hanke, jonka avulla on tarkoitus vahvistaa esiopetuksen ja perusopetuksen muodosta...